• big_oleum_nagietek_strona
  • big_oleum_nagietek_strona

Oleum Nagietkowe, Purite

2-3 dni

Purite

39.00 PLN
Przeznaczone do pielęgnacji skór podrażnionych, uszkodzonych, popękanych i łuszczących się. Regeneruje skórę, koi, łagodzi i pomaga uporać się z niemal wszystkimi jej niedoskonałościami. Niweluje szorstkość, nawilża i wygładza. Działa też przeciwzapalnie oraz przeciwdziała rozstępom.

OLEUM – magiczne połączenie leku i kosmetyku – cudownie działający koktajl złożony ze świeżych ziół pozyskiwanych z własnych ekologicznych plantacji oraz organicznych olejów i maseł roślinnych sprowadzanych z całego świata.

Nagietek lekarski, wiecznie uśmiechnięte złote słoneczko w naszym zielnym ogrodzie, jest jedną z najbardziej uniwersalnych roślin leczniczych i kosmetycznych, o czym decyduje niezwykle bogaty skład substancji aktywnych. Zawiera saponiny i alkohole triterpenowe oraz ich estry, sterole, karotenoidy, flawonoidy, kumaryny, olejek eteryczny. W płatkach kwiatowych są również związki śluzowe, kwasy organiczne, gorycze, żywice, poliacetyleny i polisacharydy, witamina C i sole mineralne. Preparaty z nagietka wykorzystuje się w leczeniu oparzeń termicznych oraz słonecznych, a także różnego rodzaju zranień skóry, gdyż roślina ta wykazuje działanie przyśpieszające gojenie, przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Obecność polifenoli i flawonoidów powoduje, że nagietek posiada właściwości antyoksydacyjne. Nagietek oraz otrzymywane z niego przetwory działają bakteriobójczo, grzybobójczo, są również skuteczne w stosunku do wirusów.

Nagietek lekarski doskonale regeneruje skórę, pomaga uporać się z niemal wszystkimi jej niedoskonałościami – zaskórnikami, trądzikiem, łuszczeniem się, przeciwdziała rozstępom. Likwiduje szorstkość skóry, nawilża i zmiękcza. Działa też wygładzająco i ochronnie dzięki właściwościom antyoksydacyjnym.

Olej z pestek winogron jest najbogatszym źródłem kwasu linolowego oraz naturalnej witaminy E, która jest doskonałym antyutleniaczem. Ponadto zawiera witaminę B6, lecytynę, przeciwutleniające flawonoidy i resweratrol, a także wiele minerałów. Dzięki temu pomaga hamować procesy starzenia się skóry, regeneruje ją i odżywia, ma właściwości łagodzące podrażnienia, tonizujące i przeciwzapalne

Po zastosowaniu bezpośrednio na skórę doskonale się wchłania, nie pozostawiając na niej tłustej warstwy. Skóra staje się gładka i rozświetlona, poprawia się jej jędrność i napięcie, wzmocniona zostaje lipidowa struktura naskórka.

Masło shea, zwane również masłem karité (z francuskiego ŻYCIE), jest aromatycznym tłuszczem otrzymywanym z nasion drzewa masłowego. Stanowi naturalny filtr UV, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwstarzeniowo, zmniejsza rozstępy. Jest to również wspaniały środek leczniczy, ponieważ przyśpiesza bliznowacenie ran i oparzeń. Ponadto zawiera witaminę F, która przynosi ulgę zmęczonym, napiętym i bolącym mięśniom, powodując ich rozluźnienie.

Do 90% składa się z kwasu oleinowego i stearynowego. Ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych znacznie przewyższa tą zawartą w maśle kakaowym czy innych naturalnych masłach roślinnych. Nienasycone kwasy tłuszczowe są kluczowym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry - dzięki głębokiej penetracji skóry, natłuszczają ją oraz nawilżają. Masło shea pomaga więc utrzymać wilgoć i zmniejszyć utratę wody tworząc barierę ochronną na powierzchni skóry, poprzez wiązanie wody (obniża współczynnik TEWL) zapobiegając przesuszeniu i łuszczeniu się skóry. Jednocześnie doskonale się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy, długo zaś pozostaje w głębszych warstwach skóry. Niezaprzeczalnie dzięki swemu pochodzeniu wnosi też powiew egzotyki do kosmetyków.

Olej z owoców rokitnika przede wszystkim przyspiesza regenerację skóry i proces gojenia ran, łagodzi stany zapalne i ból. Ma silne działanie antyoksydacyjne, jego stosowanie opóźnia więc procesy starzenia skóry oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Olej łagodzi podrażnienia, wspomaga leczenie egzem, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto nawilża i wygładza skórę oraz chroni ją przed szkodliwym wpływem promieniowania UVB. Znajduje zastosowanie jako składnik preparatów do skóry suchej, łuszczącej się, wrażliwej z osłabionymi naczynkami.

Wosk pszczeli naturalny tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Dzięki temu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę, nadaje jej połysk, wykazuje działanie regenerujące.

Niewielką ilość oleum nanieść na podrażnioną, uszkodzoną lub zmienioną zapalnie skórę. Delikatnie wmasować i pozostawić do wchłonięcia. Produkt bardzo wydajny – zawiera wyłącznie substancje czynne.
Vitis Vinifera Seed Oil, Cera Flava, Butyrospermum Parkii (Shea) Fruit Butter, Hippophae rhamnoides (Seabuckthorn) Berry Oil, Calendula Officinalis, Tocopherol Acetate

Podobne produkty

lemons
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz
-5% rabatu Na pierwsze zakupy

PS. My też nie lubimy spamu, dlatego obiecujemy że w naszym newsletterze znajdziesz jedynie informacje o promocjach, imprezach i nowościach w naszym sklepie.