"F" jak opuncja figowa

Opuncja figowa zwana także kaktusową figą - znana od dawna i od dawna wykorzystywana do wielu celów, a przez Azteków uważana nawet za świętą. Sprowadzona została z Ameryki Południowej do Europy prawdopodobnie przez Kolumba, obecnie licznie występuje w Maroku. Opuncja figowa to rodzaj kaktusa, roślina uprawna, posiadająca około 150 gatunków. Owoce opuncji znajdziemy w zielonkawym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym kolorze z delikatnym kolcowym pokryciem. Twarda skórka owoców chroni soczysty środek- słodko kwaśny miąższ z małymi nasionkami. Zbiory owoców trwają kilka dni w roku, owoce są suszone na słońcu, wydobywa się pestki, i właśnie z nich tłoczy się na zimno olejek. Jest on drogi z uwagi na pracochłonne pozyskanie, 1 litr olejku wymaga wydłubania z 500 kilo owoców aż miliona pestek.


Co posiada?

Przede wszystkim 90% to zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych!! Z czego 60 procent to kwas linolowy - Omega-6, który wpływa na odpowiednie nawodnienie, nawilżenie, elastyczność i napięcie skóry oraz na wzmocnienie bariery lipidowej skóry. Kolejnym ważnym elementem są fitosterole, które stanowią roślinny odpowiednik naturalnych steroli występujących w skórze. Olejek posiada bardzo wysokie stężenie witaminy E, w unikalnej formy witaminy E - gamma-tokoferolu, dzięki temu wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, chroniące przed działaniem wolnych rodników, które powodują przedwczesne niszczenie i starzenie się komórek skóry. Znajdziemy w nim również witaminę F, K, A oraz minerały (wapń, fosfor, magnes, potas, cynk i żelazo).


Co potrafi?

Ten jeden z droższych olejków ma silne właściwości przeciwzmarszczkowe!! delikatnie wygładza, poprawia napięcie skóry, posiada właściwości antyoksydacyjne, ujędrnia i uelastycznia, zmniejszając głębokość zmarszczek i zapobiegając powstaniu nowych. Wzmacnia warstwę hydro lipidową, dzięki czemu przeciwdziała utracie wilgoci ze skóry, działa przeciwzapalnie, łagodząco, przeciwalergicznie, immunostymulująco oraz stymuluje szybszą  regenerację i gojenie naskórka. Dodatkowo normalizuje pracę gruczołów łojowych. Skóra szybciej się regeneruje i lepiej broni się przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Poprawia koloryt skóry, łagodzi przebarwienia i zaczerwienienia i dzięki stymulacji mikrokrążenia zmniejsza „worki po oczami”. Odżywia, nawilża, regeneruje zniszczoną barierę lipidową, przywraca blask. A zdrowy płaszcz hydro lipidowy to tym samym większa odporność skóry na stany zapalne, podrażnienia. Na deser jak by tego było mało, posiada właściwości fotoochronne.

 Dla kogo?

Rekomendowany jest głownie osobom dojrzałym z uwagi na wspomniane wyżej właściwości antyoksydacyjne, ujędrniające i wygładzające zmarszczki, ale tak naprawdę nadaje się dla każdego typu cery. Jest to lekki, szybko wchłaniający się olejek, który dzięki regulacji produkcji sebum będzie świetnym rozwiązaniem również dla cer tłustych. Spokojnie wspomoże cery wrażliwe i problematyczne gdyż regeneruje barierę lipidową. Wiadomo, że wówczas skóra może skuteczniej bronić się przed podrażnieniami i stanami zapalnymi a tym samym goi się lepiej.

W naszym sklepie jak na razie nie mamy kosmetyków z jego zawartością, ale mamy z ekstraktem z owoców opuncji figowej i są to:

Ujędrniające serum do twarzy pomarańcza, Mokosh, 69 PLN

Wygładzające serum Figa, Mokosh, 89 PLN

Liposomowe serum pod oczy ogórek, Mokosh, 129 PLN

Karolina