"C" jak olejek cyprysowy

Olejek cyprysowy ( Cupressus sempervirens) to naturalna substancja, która pozyskiwana jest z długoterminowej (10-17 godz.) destylacji młodych igieł i gałązek drzewa cyprysa śródziemnomorskiego parą wodną o wysokim ciśnieniu. W czasach starożytnych był on wykorzystywany jako środek leczniczy, odkażający, zapachowy oraz uspokajający. Współcześnie używa się go w wielu gałęziach medycyny, przemysłu kosmetycznego i perfumeryjnego gdyż ma bardzo wszechstronne zastosowanie.


Co posiada?

Olejek jest bogaty w takie substancje, jak alfa-pinen, p-cymen, terpinen-4-ol, kadinen, alfa-terpineol, cedrol. Charakteryzuje się wyjątkowy, świeży, leśny, korzennym zapachem. Olejek cyprysowy stosuje się w aromaterapii do masażów, kąpieli i kompresów. Wykorzystywany jest do leczenia przeziębień i kaszlu, napięć nerwowych i stresogennych. Aromaterapia na bazie olejku cyprysowego pomaga również przy bólach menstruacyjnych, pobudza ciało i umysł, dodaje energii, walczy z bezsennością, uspokaja. Ma również działanie antyreumatyczne, przeciwbólowe, wzmacnia koncentrację oraz pobudza trawienie. Sprawdza się w walce z nadmierną potliwością. W dużych dawkach ma działanie halucynogenne.

Co potrafi w kosmetologii?

Olejek cyprysowy ma szerokie zastosowanie praktycznie dla każdego typu cery. Jest niezastąpiony w przypadku cery przetłuszczającej się, z rozszerzonymi porami i cery trądzikowej, gdyż wspomaga leczenia stanów zapalnych i ma działanie ściągające. Z uwagi iż stymuluje krążenie idealnie sprawdza się w kosmetykach na cellulit. Jest również nieoceniony przy cerze naczyniowej, czy problemach z żylakami gdyż wzmacnia i zwęża naczynia krwionośne, zapobiega ich pękaniu a przy tym zmniejsza ich kruchość i poprawia krążenie. Olejek cyprysowy jest niezastąpionym składników preparatów przeciwzmarszczkowych, a dzięki wspomnianemu hamowaniu nadpotliwości wymarzonym towarzyszem naturalnych dezodorantów i kremów do stóp.


Dla kogo?

Kosmetyki z jego udziałem sprawdzą się praktycznie do każdego typu cery, przy czy w szczególności cery naczyniowej, dojrzałej oraz przetłuszczającej.  W pielęgnacji ciała stosowany jest w preparatach antycellulitowych, zwalczających i zapobiegających żylakom, egzem, pękaniu naczyń, a nawet hemoroidom. Należy jednak pamiętać, że nie należy go stosować w postaci nierozcieńczonej na skórę. Olejku cyprysowego powinny unikać kobiety w pierwszych miesiącach ciąży.

Odkryj jego niesamowite właściwości ukryte w następujących kosmetykach:

Serum rozświetlające dzika róża, cyprys, geranium, witamina Ci E, IOSSI, 89 PLN

Krem do cery naczynkowej, PURITE, 89 PLN

Świeca Eukalyptus, SOYOOSH, 55 PLN

Karolina

Karolina

lemons
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz
-5% rabatu Na pierwsze zakupy

PS. My też nie lubimy spamu, dlatego obiecujemy że w naszym newsletterze znajdziesz jedynie informacje o promocjach, imprezach i nowościach w naszym sklepie.