"B" jak olejek babassu

Olejek babassu (Orbignya oleifera) pozyskiwany jest z orzechów drzewa palmowego atalia, które naturalnie występuje w Amazonii oraz Afryce. Olej ten tłoczony jest na zimno, a następnie naturalnie oczyszczany. Jest on bezzapachowy, koloru biało-beżowego, konsystencji miękkiego masła, które w temperaturze ciała topi się i zamienia w przezroczysty olejek. Bardzo łatwo się rozprowadza oraz wchłania w skórę, i co ważne, nie zostawia tłustego filmu.

Co posiada?

Olej babassu w niemal 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych (najwięcej ma laurynowego, nieco mniej mirystynowego i śladowe ilości palmitynowego, kaprylowego oraz stearynowego). Reszta to kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-6 wzbogacone o naturalny antyutleniacz (witaminę E) oraz sterole roślinne, które korzystnie wpływają na stan skóry i włosów. Dzięki tym wszystkim składnikom olej babassu ma naprawdę świetne właściwości i zapewnia kompleksową pielęgnację.

Co potrafi?

Dzięki temu, że olej babassu ekspresowo wchłania się w skórę bez pozostawiania tłustego filmu, jest jednym z popularniejszych składników kosmetyków. Olej babassu najczęściej spotkamy w balsamach, kremach i mleczkach o działaniu nawilżającym. W kosmetykach kolorowych stanowi bazę np. dla pomadek lub wosków do brwi. Wykorzystuje się go do masażu, w codziennej pielęgnacji skóry, a także do opalania. Pozostawia skórę miękką w dotyku i jedwabiście gładką. Nie tylko ma właściwości zmiękczające, ale również nawadniające i przeciwstarzeniowe. Naturalny olej babassu reguluje poziom nawodnienia skóry, zapewnia jej prawidłowe funkcjonowanie i hamuje procesy starzenia się komórek.


Mimo że najchętniej stosuje się go w produktach do pielęgnacji skóry, coraz popularniejsze są też kosmetyki do włosów z jego udziałem. Nakładany  b

ezpośrednio na włosy zapewnia im wygładzenie, a co za tym idzie ułatwia rozczesywanie. Sypkie i miękkie włosy są również chronione np. przed rozdwajaniem. Warto nakładać go na włosy nie tylko, aby zapewnić im elastyczność i zdrowy wygląd. Olej babassu świetnie wchłania się do wnętrza włosów, dodaje im sprężystości, ułatwia stylizację i wzmacnia je od nasady po końce. W efekcie włosy nabierają objętości i grubości, a także przestają wypadać. Jest także naturalnym filtrem UV, dlatego chętnie stosuje się go w kosmetykach do stylizacji włosów. Ochrania wówczas nie tylko przed wysoką temperaturą, ale również przed szkodliwym działaniem słońca np. latem.

Dla kogo?

Olej babassu jest wyjątkowo odporny na utlenianie i zachowuje swoje właściwości przez długi czas. Może być stosowany u dzieci, przez kobiety w ciąży, a także osoby borykające się z nasilonymi problemami skórnymi. Nie wywoła dodatkowych podrażnień, dlatego że jest hipoalergiczny.

Polecany jest dla osób z cerą normalną oraz suchą.

Znajdziecie go m.in w kosmetykach na zdjęciu, ale nie tylko:

Calming Blemish Cleanser, Phenome, 79 PLN

Ryż i Kokos Pasta do mycia twarzy, IOSSI, 64 PLN

Lawenda i Awokado Intensywna Odżywka do włosów, John Masters Organics

Karolina

Karolina

lemons
Zapisz się do newslettera, a otrzymasz
-5% rabatu Na pierwsze zakupy

PS. My też nie lubimy spamu, dlatego obiecujemy że w naszym newsletterze znajdziesz jedynie informacje o promocjach, imprezach i nowościach w naszym sklepie.